Tonči Huljić kakvog nismo očekivali

Piše: - 09/02/2021

‘A Mare luda smije se

ka i dite nedužna

lipog lica, svetica…’

Tonči Huljić predstavlja svoju novu pjesmu ‘Mare Luda‘. Ono što nismo očekivali je potpuno novi zvuk dubokih emocija. To je ujedno i prvi singl koji najavljuje CD naziva ‘Inamorana‘, što znači zaljubljena.

Radi se o ‘neplaniranom’ albumu koji je nastao zbog viška vremena, viška inspiracije, sastavljen od ekstremnih emocija i rađen za moju dušu.‘, rekao je Huljić.

Upravo su ekstremne emocije ono što i pjesma ‘Mare Luda’ pobuđuje u svakom slušatelju. Rađena je u obliku dalmatinske šansone, a u prvi plan stavlja emociju uz minimalnu upotrebu instrumenata, tek klavir i violinski orkestar.

Tekst je rađen na ‘tvrdom splitskom velovaroškom’ narječju koje je sastavljeno od talijanizama, frankofonije, te turskog i staro splitskog-domaćeg jezika. Iako možda neće svi razumjeti tekst, itekako će razumjeti emociju koju pjesma prenosi. U ovoj pjesmi treba uživati kao kad slušate klasičnu talijansku kanconu i ne razumijete o čemu se pjeva, ali dobro osjećate emociju o kojoj se pjeva.‘, objasnio je Tonči.

Huljić je odlučio upravo za ovu pjesmu napraviti i spot, iz jednostavnog razloga ljepote same pjesme.

Nekad ne treba raditi spotove samo na pjesme na koje pretendirate da budu hitovi, jer onda ovakve ostanu u ‘zapećku’ a ja sam htio baš s njom najaviti i novi album za par mjeseci, kao i sve ono što slijedi u ovoj godini: to je prvo ‘Misa Mediteràna‘ – ujedno i prva pop misa na svijetu. Radi se o koncertnom spektaklu koji datira iz 17., 18. i 19. stoljeća, kada su bile uobičajene, a danas se rijetko rade.

‘Misa Mediteràna’ bit će na latinskom jeziku, a specifična je po tome što je to ‘pop cross over misa’ s puno mediteranskog obilježja. Ako sve bude prema planu, ideja je da ima dva pretpremijerna prikazivanja na ‘Splitskom ljetu’.

Krajem godine pak Tonči Huljić privest će kraju i dvostruki instrumentalni CD ‘Mediteràno‘.

‘Mare Luda’ kao najavni singl cijele kreativno bogate godine koja slijedi, objedinjuje sve zajedničko ova tri projekta.

 

(Foto: Tonči Huljić / press)

Podijeli ovu objavu

[There are no radio stations in the database]