Čarolija u stihovima i pjesmi: Neno Belan i nova ‘Na cvitnu nedilju’

Piše: - 09/09/2021

 ‘Mediteranska i dalmatinska šansona, atmosferična i elegična’ – tako nam je ukratko Neno Belan opisao svoju novu, čarobnu pjesmu ‘Na cvitnu nedilju’ koju je za njega napravio njegov prijatelj Nikša Sviličić. Osim nostalgičnih stihova koji su nam se na prvu uvukli pod kožu, u pjesmi čujemo i šapat koji nas dodatno osvaja i približava emociji koju su Belan i Sviličić pokušali prenijeti, a Belan kaže da je to bila njegova ideja koju su oboje na kraju prihvatili s oduševljenjem.

‘Najdraže su mi pjesme koje ne podlegnu trendovima, ili su pjesme ili pjesmetine, sa snažnim tesktom i lijepom atmosferom, s nečim što ostaje. Na kraju vrijeme pokaže što je pjesma, a što ne’ – rekao nam je Neno Belan.

Ono najljepše što se od autora i izvođača može čuti je ta skromnost u stvaranju nekog djela koje je publika zapravo prihvatila na prvu što je najbolja nagrada za uloženi trud: ‘Nije rađena da zasjedne na prvo mjesto top liste i za tri mjeseca nitko je više neće slušati. To je pjesma koja se uvlači pod kožu što je duže slušaš, prvi put ako je ne skužiš dobro, drugi put je već primijetiš da treći put više ne bi izašla iz tebe, to je takva pjesma.‘ – rekao je Belan.

Sa spotom neće žuriti, čeka pravi trenutak i zbog toga nam je potvrdio da će pričekati do kraja godine kako bi izašlo ‘ono pravo’.

Pitali smo i Nikšu Sviličića kako to da je pjesma došla baš do Nene Belana i kako je odlučio da će upravo on biti taj koji će ju prenijeti – ‘Rekao mi je ja ću je dotjerati, mogu li je ja malo belanizirati i dati joj duh. Nakon desetak dana on mi je poslao prvi draft pjesme koji je u velikoj mjeri ono što je i izašlo. Skroz je na tragu našeg zajedničkog senzibiliteta u muzici.’ 

‘Mislim da će ova pjesma na prstima tulumskih svirača biti još dugo, kad zamru sve one brze i dođe red na one malo suptilnije’ – rekao nam je Nikša Sviličić.

Njihovo prijateljstvo traje već dugi niz godina, a na druženjima često oboje u ruke uzmu svoje gitare pa i sebe i društvo počaste pjesmom. Nadamo se da će ovaj dvojac još surađivati i počastiti nas još koji put zajedničkom pjesmom jer, moramo priznati, ‘Na cvitnu nedilju’ je jedna od onih koje gađaju ravno u srce.

 

 

Podijeli ovu objavu

Nastavi čitati

[There are no radio stations in the database]