Eurosong prije samostalnosti Hrvatske: ‘Rock Me’ i dalje jedina naša pobjeda

Piše: - 02/04/2018

Ulice su bile prazne, a obitelji okupljene oko televizora… Tako su nekad izgledale večeri Eurosonga. Do početka su se odbrojavali dani, na radiju su se vrtile pobjedničke pjesme iz prethodnih godina koje su svi pjevušili jer to su zbilja bili svjetski hitovi. Kad bacimo oko na naše predstavnike, jasno je da je to niz pjesama koje nisu pale u zaborav odmah po završetku izbora.

Bivša Jugoslavija na pjesmi Eurovizije sudjelovala je ukupno 27 puta, a od toga su najuspješniji bili predstavnici Hrvatske.

1963.

Prvi u nizu bio je Vice Vukov koji je u šezdesetima bio prava zvijezda i jedan od najnagrađivanijih pjevača. Te godine bilo je upitno gdje će se uopće održati Eurosong. Naime, Francuska koja je pobjedom dobila domaćinstvo, odustala je od organizacije pa se natjecanje održalo u Londonu.

Zanimljivo je da je na probnom glasovanju (dan prije finala) Jugoslavija bila pobjednik. Ali, na samom izboru, Vice Vukov i njegovi ‘Brodovi‘ završili su tek na 11. mjestu. Vice Vukov na Eurosong odlazi i dvije godine kasnije s pjesmom ‘Čežnja‘, koju je otpjevao predstavljajući Republiku Bosnu i Hercegovinu i s kojom se plasirao na 12. mjesto.

1968.

Ova će se godina pamtiti kao prva Eurovizija koja se mogla gledati u boji. Predstavljali su nas Luciano Capurso & Hamo Hajdarhodžić poznatiji kao Dubrovački trubaduri. Osnovao ih je legendarni Đelo Jusić, a stvarali su jedinstvenu kombinaciju pop glazbe i srednjovjekovne tradicije Grada.

Kroz grupu je prodefilirao čitav niz vrhunskih glazbenika, a jedno vrijeme za klavijaturama je bio i Oliver Dragojević. Upečatljivi su bili i u samoj pojavnosti jer su nastupali u srednjovjekovnoj i renesansnoj odjeći. Bili su zapaženi i Londonu gdje su u konačnici bili 7.

1969.

Svaka godina ima svoju nevjerojatnu priču i popratni skandal. Te je godine je bio poseban problem, jer su na kraju čak četiri države dijelile prvo mjesto i imale isti broj bodova. Odlučeno je da će pobijediti Francuska koja je dobila najviše najvećih bodova.

U naše ime pjevao je bend ‘4M‘, za tu priliku preimenovan u ‘Ivan i 3M‘, s pjesmom ‘Pozdrav svijetu‘. U to doba 4M su žarili i palili na turnejama po svjetskim metropolama zahvaljujući idealnoj kombinaciji sjajnih glasova i scenskog nastupa koji je bio kombinacija plesa, glume, imitacije i sve začinjeno humorom. Ni šarm, ni glas nije im pomogao – bili su tek 13.

1971.

Dublin. Irska. Eurosong su obilježile terorističke prijetnje koje se srećom nisu ostvarile i uvođenje trominutnih snimki koje predstavljaju zemlju i pjevače.

Naš Krunoslav Kićo Slabinac s pjesmom ‘Tvoj dječak je tužan‘ osvojio je tek 14. mjesto.

1972.

Iako pobjednik, Monako nije mogao biti domaćin jer jednostavno nije imao adekvatnu dvoranu. Zato je naša Tereza Kesovija otputovala u glavni grad Škotske.

Zanimljivo je da je Tereza već bila na izboru 1966. i to upravo kao predstavnica Monaka izabrana od same princeze Grace Kelly.

Za razliku od prvog puta kad je bila posljednja, s pjesmom ‘Muzika i ti‘ zauzela je deveto mjesto. Cijelo sljedeće desetljeće Jugoslavija neće ostvariti plasman u TOP 10.

1983.

Kada je Danijel Popović pobijedio na Jugoviziji, u München je otišao uz osude kako je pjesma čisti plagijat tada jako popularnog Shakina Stevensa. I dok je Danijel potpisao glazbu, autor teksta bio je Mario Mihaljević koji je kasnije ispričao da su pjesmu snimili u roku pola sata i to u ukradenom terminu, rezerviranom za Mišu Kovača.

A onda se dogodilo čudo – Danijel Popović je osvojio 4. mjesto, a tako visoko nismo bili više od dvadeset godina. Pjesma je bila veliki hit i na domaćem i na europskom tržištu i čini se da do dana današnjeg ljudi znaju za Danijela upravo preko Džuuuuuuli!

1984.

Svaki TV studio glavnih gradova tadašnjih Republika organizirao je svoj izbor. Zbog toga se u nekim situacijama, iz današnje perspektive teško može razabrati tko je tu nastupao i za koga. Tako je nastala i pobjednička kombinacija Vlado Kalember i Izolda Baruđija.

Atraktivna Izolda izazvala je kontroverze jer se u spotu pojavila u toplesu (ne, ništa se nije vidjelo) pa spot nije ni prikazivan na nekim nacionalnim televizijama.

Koliko god za naše područje bila zarazna, ‘Ljubavna priča broj 1‘ ili ‘Ciao Amore‘ neslavno je završila na pretposljednjem 18. mjestu.

1985.

Jugoslaviju je te 1985. trebala predstavljati Zorica Kondža ft. Josip Genda s pjesmom ‘Pokora‘. Više od 30 godina kasnije – ova pjesma zvuči fenomenalno. Na Jugoviziji održanoj u Splitu te 1985. pobijedila je Kondža u pratnji glumca Josipa Gende s pjesmom ‘Pokora’.

Svi su se složili kako bi upravo ta pjesma u nevjerojatnoj Zoričinoj interpretaciji mogla zasjesti na tron Eurosonga. A onda je ispalo da je natjecanje baš 4. svibnja koji je proglašen Danom žalosti jer je to bila peta godišnjica smrti Josipa Broza Tita. Nikakvo pjevanje nije dolazilo u obzir pa se Jugoslavija povukla s natjecanja. Šteta, šteta, šteta…

1986.

Oni koji pomno prate Eurosong, sjećaju se pobjede Sandre Kim iz Belgije s pjesmom ‘J’aime la vie‘. Bio je to još jedan mini skandal jer se nakon natjecanja otkrilo da Sandra nema 16 nego samo 13 godina i ona je do danas ostala najmlađa pobjednica.

Nas je predstavljala Doris Dragović koja je friško napustila grupu ‘More‘ i počela solo karijeru. Jedanaesto mjesto bio je solidan uspjeh, ali je ‘Željo moja‘ ostala jedna od onih pjesama koja vremenom jednostavno ne zastarijeva. Doris je kasnije – 1999. predstavljala Hrvatsku, a njena ‘Marija Magdalena‘ osvojila je visoko 4. mjesto.

1987.

1987. je obilježila Irska i veliki pobjednički hit Johnnyja LoganaHold Me Now‘ čime on postaje prvi i jedini dvostruki pobjednik Eurosonga. Logan je prvi put pobjedio 1980. pjevajući ‘What’s Antoher Year‘, a 1992. je postao i trostruki pobjednik, ovaj put kao autor pjesme Linde MartinWhy Me?‘.

Mi smo se konačno vratili u Top 10 zahvaljujući najuspješnijem autorskom dvojcu: Rajko Dujmić i Stevo Cvikić. “Sâm nastup protekao je u magli. Tri minute ludila na moj rođendan“, rekla je Sanja Doležal prisjećajući se belgijske pozornice. Vesela ‘Ja sam za ples‘ završila je na odličnom 4. mjestu.

1988.

Iako su svi to priželjkivali, malo je tko od pobjednika dugoročno uspio iskoristiti Eurosong kao odskočnu dasku za međunarodnu karijeru. Time se samo mogu pohvaliti Abba (1974.) i Celine Dion koja je osvojila prvo mjesto u Dublinu (nastupala je za Švicarsku s pjesmom ‘Ne partez pas sans moi‘.)

Kao i prethodne godine, predstavlja nas dobitna kombinacija Dujmić/Cvikić. Recept je bio sličan i opet je upalio – još jedna vrckava i vesela pjesma ‘Mangup‘ osvojila je Europu i Srebrna krila uz Lidiju Asanović završavaju na odličnom šestom mjestu.

1989.

1989. je godina koju ćemo pamtiti. Bila je to treća sreća za prekaljene autore Stevu Cvikića i Rajka Dujmića. “Rivu sam čuo u Zatonu, bili su bend s terase i zvali se Pasage“, pričao je kasnije Rajko koji je od nepoznatog benda preko noći stvorio zvijezde.

Od ukupno 22 pjesme vesela ‘Rock me‘ prvi i jedini put donosi pobjedu Jugoslaviji.

“Odlazak u Švicarsku (gdje je i pjevačica grupe Emilija Kokić i rođena) i pobjeda je za mene bilo ostvarenje sna. Pobjedom na Euroviziji, mi smo dobili ono oko čega se izvođači trude godinama, a to je da postanu prepoznatljivi” – rekla je Emilija.

Nažalost, rat koji je uslijedio, zaustavio je velike planove grupe koja je dvije godine kasnije prestala postojati. Ali njihova ‘Rock me’ ušla je u legendu.

1990.

E, sad kad smo konačno pobijedili i postali domaćini kreću problemi. Najprije očekivano pitanje – otkud novci za takvu organizaciju? Gdje će Eurosong biti?

Na kraju je izbor za Pjesmu Eurovizije smješten u Koncertnu dvoranu ‘Vatroslav Lisinski‘ u Zagrebu.

Do dana današnjeg nije objašnjeno kako u programu nije bilo mjesta za Rivu. Bilo je tu i problema s voditeljima – u jednom trenutku su Oliver Mlakar i Helga Vlahović odustali od vođenja, pa na kraju ipak zablistali na sceni.

Nije kraj, prve su nastupile ‘Azucar Moreno‘, ali je već nakon prvih taktova pjesme ‘Bandido‘ sve stalo pa su sestre iz Španjolske napustile pozornice. Iz perspektive TV gledatelja stvarno nije jasno jesmo li gledali snimku s probe ili su se cure ipak vratile.

Stanje u Europi odrazilo se i na tekstove pjesama, a jedna takva koja poziva na zajedništvo je i pobijedila. Prvo mjesto osvojili su susjedi iz Italije, Toto Cutugno i njegova himnična ‘Insieme‘.

Ali, kad čovjek podvuče crtu – na kraju su svi hvalili Zagreb kao domaćina. Naša Tajči je briljirala u narančastoj haljinici, završila na sedmom mjestu, ali u konačnici do danas drži status jedne od najomiljenijih pjesama naših predstavnika.

Podijeli ovu objavu

[There are no radio stations in the database]